diumenge, 14 d’octubre del 2018


LA DECLARACIÓ DE CONCURS DE PERSONA FÍSICA I EL DEURE D’ALIMENTS


Davant l’increment d’expedients tramitats a l’empara de l’anomenada “Segona oportunitat”, hi ha un aspecte que cal tenir en compte a l’hora d’iniciar aquests expedients, com son les pensions d’aliments a càrrec del deutor, fixades en sentència judicial anterior a la declaració de concurs.


La regulació de les pensions d’aliments a càrrec d’una persona física en concurs de creditors, es regulen a l’article 47.2 de la Llei Concursal:


 “la obligación de prestar alimentos impuestos al concursado por resolución judicial dictada con anterioridad a la declaración de concurso se satisfará con cargo a la masa activa en la cuantía fijada por el Juez de concurso, teniendo en cuanto al exceso la consideración de crédito concursal ordinario”.

 També el mateix  article 84.2.4º de la mateixa Llei Concursal, que disposa que “tendrán también esta consideración los créditos de este tipo devengados con posterioridad a la declaración del concurso cuando tengan su origen en una resolución judicial dictada con anterioridad”


En aquests articles hi podem incloure, aquelles prestacions d’aliments degudes als fills del concursat, recollides en una sentència de separació o divorci.
D’acord amb la redacció d’aquestes normes, el Jutge del concurs (en persones físiques) que normalment es un Jutjat de Primera Instancia, és competent per delimitar quin import de la pensió d’aliments fixada pel Jutjat Civil o de Família, té la consideració de crèdit contra la massa, per entendre’ns, quin ha de ser l’import mensual a pagar en concepte de pensió d’aliments als fills, durant la tramitació del concurs.
La part de la pensió que no es pagarà durant la tramitació del concurs, passarà a estar classificada com a crèdit ordinari.

       Si una pensió d’aliments fixada pel Jutjat de Família ho va ser per un import de 500,00€ mensuals, el jutge del concurs port determinar, en atenció a la situació concursal i la situació patrimonial i econòmica del concursat que s’han d’abonar 350,00€ mensual i la resta, 150,00€ passarien a ser considerats crèdit ordinari, a satisfer en fase de liquidació dels béns del deutor i en la mateixa categoria que els deutes amb d’altres creditors.

La finalitat del concurs de creditors d’una persona física, es satisfer el màxim possible els crèdits que ostenta i obtenir, un cop acomplerts els requisits de la Llei Concursal, l’exoneració dels crèdits no pagat, el que es coneix com a Benefici d’Exoneració del Passiu Insatisfet.

La norma que ho contempla, l’article 178bis 5 de la Llei Concursal, estableix que no poden quedar exonerats els crèdits ordinaris i subordinats pendents un cop liquidat el patrimoni del deutor derivats d’aliments i, per tant, no quedaríem exonerats els crèdits per aliments, en l’import que no es cobreix amb la quantia fixada pel Jutge del concurs i s’haurien de pagar.

5. El beneficio de la exoneración del pasivo insatisfecho concedido a los deudores previstos en el número 5º del apartado 3 se extenderá a la parte insatisfecha de los siguientes créditos:
1º Los créditos ordinarios y subordinados pendientes a la fecha de conclusión del concurso, aunque no hubieran sido comunicados, y exceptuando los créditos de derecho público y por alimentos.

Llavors, d’acord amb l’article 178 bis 6 de la Llei Concursal, s’hauran de pagar en un termini de cinc anys:

6. Las deudas que no queden exoneradas conforme a lo dispuesto en el apartado anterior, deberán ser satisfechas por el concursado dentro de los cinco años siguientes a la conclusión del concurso, salvo que tuvieran un vencimiento posterior. Durante los cinco años siguientes a la conclusión del concurso las deudas pendientes no podrán devengar interés.
A tal efecto, el deudor deberá presentar una propuesta de plan de pagos que, oídas las partes por plazo de 10 días, será aprobado por el juez en los términos en que hubiera sido presentado o con las modificaciones que estime oportunas.

Una verdadera modificació de mesures exprés. Es recomanable que, un cop arribats al punt en que el Jutge del concurs fixa una pensió d’aliments diferent a la que es va establir per sentència de separació o divorci, s’insti, simultàniament amb el concurs, un incident de modificació de mesures per tal d’adequar i fixar la pensió d’aliments que, un cop finalitzat el concurs haurà de regir, d’acord amb la situació patrimonial de deutor.

Es més, si es fixa aquesta pensió mentre es tramita el concurs, l’import que es fixi, passarà a ser un crèdit contra la massa, i no podrà ésser ja modificat pel jutge del concurs, ates que els aliments fixats en sentència posterior a la declaració de concurs, tindran la consideració de crèdits contra la massa en tota la seva extensió.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada